Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do kawy

Ciasto z czekoladą i rodzynkami

Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wyłożenia formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl rodzynek ¾ szkl. płatków migdałowych tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto wyłożyć na dnie i do połowy boków formy wysmarowanej tłuszczem. Następnie posypać ciasto połową startej czekolady, rodzynkami. Posypać resztą czekolady i płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do…

Mazurek z starego ciasta

Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wyłożenia formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl rodzynek ¾ szkl. płatków migdałowych tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto wyłożyć na dnie i do połowy boków formy wysmarowanej tłuszczem. Następnie posypać ciasto połową startej czekolady, rodzynkami i migdałami. Posypać resztą czekolady i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160…

Ciasto morelowo-migdałowe

Składniki: 20 dag moreli 20 dag migdałów 20 dag cukru pudru 4/5 kostki masła 20 dag biszkoptów 10 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego tłuszcz do formy cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku potem dodać posiekane migdały, pokrojone morele…

Bakaliowa piana

Składniki: 2 szkl. pokrojonych daktyli 2 szkl. cukru pudru 1 szkl. surowych białek 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodawać pokruszoną czekoladę, sok i skórkę z cytryny. Gdy składniki się…