Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wyłożenia formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl rodzynek ¾ szkl. płatków migdałowych tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto wyłożyć na dnie i do połowy boków formy wysmarowanej tłuszczem. Następnie posypać ciasto połową startej czekolady, rodzynkami. Posypać resztą czekolady i płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do…
Tag: do kawy
Listy
Mazurek z starego ciasta
by Piotr Jaroński • • 0 Comments
Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wyłożenia formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl rodzynek ¾ szkl. płatków migdałowych tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto wyłożyć na dnie i do połowy boków formy wysmarowanej tłuszczem. Następnie posypać ciasto połową startej czekolady, rodzynkami i migdałami. Posypać resztą czekolady i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160…
Listy
Ciasto morelowo-migdałowe
by Joanna Fiedoruk • • 0 Comments
Składniki: 20 dag moreli 20 dag migdałów 20 dag cukru pudru 4/5 kostki masła 20 dag biszkoptów 10 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego tłuszcz do formy cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku potem dodać posiekane migdały, pokrojone morele…
Listy
Kruche ciasto z jagodami w pianie
by Bartek Kruszelnicki • • 0 Comments
Listy
Bakaliowa piana
by Halina Gierak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. pokrojonych daktyli 2 szkl. cukru pudru 1 szkl. surowych białek 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodawać pokruszoną czekoladę, sok i skórkę z cytryny. Gdy składniki się…