Składniki: 20 dag migdałów 20 dag cukru pudru 4/5 kostki masła 20 dag biszkoptów 10 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego tłuszcz do formy cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku potem dodać posiekane migdały oraz pokruszone biszkopty. Całość dokładnie…
Tag: do kawy
Listy
Masa czekoladowo-truskawkowa
by Jadwiga Heller • • 0 Comments
Składniki: 50 dag cukru ¼ tabliczki czekolady 25 dag zmielonych migdałów ½ kostki masła 1 szkl. konfitury truskawkowej Sposób wykonania: Cukier wsypać do 1 szklanki wody i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż cukier się rozpuści i powstanie gesty syrop. Wówczas dodać do niego połamaną czekoladę i gotować jeszcze do rozpuszczenia czekolady po czym…
Listy
Ciasto na andrucie z masą poziomkową
by Jakub Paciorkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 prostokątne andruty 50 dag cukru ¼ tabliczki czekolady 25 dag zmielonych migdałów ½ kostki masła 1 szkl. konfitury poziomkowej Sposób wykonania: Cukier wsypać do 1 szklanki wody i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż cukier się rozpuści i powstanie gesty syrop. Wówczas dodać do niego połamaną czekoladę i gotować jeszcze do rozpuszczenia…
Listy
Babka prosta z bakaliami
by Agata Przewoźnik • • 0 Comments
Listy
Śmietankowo-bakaliowa masa do ciast
by Asia Świgoń • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. rodzynek 1 szkl. posiekanych migdałów 1 szkl. posiekanych daktyli 1 szkl. posiekanych fig 1 szkl. śmietanki Sposób wykonania: śmietankę lekko ubić po czym dodać do niej rodzynki, migdały, figi oraz daktyle. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na cieście przed upieczeniem.