Składniki: 1 pojemnik serka homogenizowanego 1 galaretka w torebce o smaku wiśniowym ½ kostki masła 1 cukier waniliowy 6 białek 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej gorącej wody i ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem z cukrem waniliowym oraz serkiem. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki delikatnie razem wymieszać. Wystudzić w lodówce.
Tag: do kawy
Listy
Krem cytrynowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 1 ½ cytryny 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Z żółtek i cukru utrzeć kogel mogel. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i kiedy się rozpuści raz zagotować. Gdy żelatyna ostygnie, dodać skórkę cytrynową, utarte żółtka,…
Listy
Krem kawowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Słodki przysmak Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki cukru 1 kostka masła ¾ szklanki mocnej esencji herbacianej 25 dag mleka w proszku 4 czubate łyżki kakao ½ paczki pokruszonych wafli ½ szklanki bakalii/ rodzynki, orzechy włoskie/ Sposób przyrządzenia: Esencję herbacianą , cukier i tłuszcz zagotować, lekko wystudzić. Do lekko ciepłego płynu dodać mleko w proszku i kakao, wymieszać, wsypać pokruszone…
Listy
Migdałowa śmietanka do kawy
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu 1 op. cukru waniliowego drobno pokruszone orzeszki Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie dodać posiekane migdały i całość delikatnie wymieszać. Udekorować filiżankę kawy przed podaniem.