Składniki: 4 dojrzałe pomarańcze 1 ananas 1 papaja 4 banany 2 szklanki soku z pomarańczy miód do smaku bita śmietana Sposób wykonania: Owoce umyć, osuszyć. Obrać. Pomarańcze, ananas i papaję pokroić w kostkę, banana w plastry. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem. W salaterce wymieszać owoce, dodać sok z miodem, odstawić na 1 godzinę do…
Tag: desery
Porady i Ciekawostki
Pomarańcza z granatem i słonecznikiem
by Sylwia Anioł • • 0 Comments
Składniki: 3 dojrzałe pomarańcze 2 owoce granatu 2 łyżki obłuszczonego, prażonego słonecznika 4 łyżki likieru pomarańczowego Sposób wykonania: Pomarańcze umyć i osuszyć. Używając ostrego noża obrać ze skóry ścinając ją wraz z albedo. Miąższ pokroić w plastry o grubości około 10 mm. Granaty obrać. Na talerzykach deserowych ułożyć plastry pomarańczy, polać likierem, posypać nasionami granatu…
Porady i Ciekawostki
Pomarańcza w rumie
by Sebastian Kurkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 dojrzałe pomarańcze 1 limonka 6 łyżek cukru kilka listków mięty 1 szklanka rumu Sposób wykonania: Limonkę i pomarańcze umyć i osuszyć. Używając ostrego noża obrać ze skóry ścinając ją wraz z albedo. Miąższ pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Plastry owoców ułożyć w szklanej salaterce, dodać cukier, delikatnie chwilę mieszać, a…
Porady i Ciekawostki
Pomarańcza z pistacjami i jogurtem
by Arkadiusz Dybowski • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych, dojrzałych pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 20 dkg gęstego jogurtu lub serka mascarpone Sposób wykonania: Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane orzechy pistacjowe, chwilę smażyć aż orzechy zaczną się rumienić. Dodać cukier, wymieszać dokładnie, wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym aby obsączyć orzechy z nadmiaru tłuszczu. Owoce umyć i…
Porady i Ciekawostki
Chrupiące skórki pomarańczy w cukrze
by Alina Widera • • 0 Comments
Składniki: 4 duże, dojrzałe pomarańcze 1,25 szklanki cukru 1 szklanka wody woda do obgotowania skórek Sposób wykonania: Owoc starannie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszyć. Ostrym nożem ściąć skórę z wierzchołku owocu. Boki ponacinać tak aby powstające paski skóry miały szerokość około 1,5 cm. Palcami delikatnie oderwać skórę od miąższu, nożem usunąć białą wewnętrzną włókninę.…