Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: deser

Kawa na sposób meksykański

Składniki: 1 szklanka mocnego naparu kawy 4 łyżeczki gorącej czekolady ½ szklanki bitej śmietany ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Bitą śmietanę wymieszać z cynamonem i gałką muszkatołową. Do 4 gorących filiżanek wlać po łyżeczce czekolady, dodać kawę wymieszaną z cukrem, udekorować bitą śmietaną z dodatkami.

Kawa i gorzkie kakao

Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę oraz kakao podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzać na małym ogniu ale nie doprowadzając  do wrzenia. Wówczas zestawić z ognia i ponownie podgrzać. Na koniec przecedzić przez sitko i przelać do filiżanek.