Składniki: 2 filiżanki, mocnego, gorącego napary kawy skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, goździki, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W dzbanku przygotować napar kawy, dodać cukier i przyprawy, chwilę podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Rozlać do filiżanek i podawać.
Tag: deser
Listy
Kawa z zagęszczonym mlekiem i cynamonem
by Karolina Niedźwiecka • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mocnego roztworu kawy rozpuszczalnej 2 szklanki gorącego, zagęszczonego mleka szczypta cynamonu cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Gorące mleko wlać do termosu i potrząsać nim energicznie przez około 15 sekund. Spienione mleko przelać do wysokich szklanek, ostrożnie, po ściance szklanki dolać posłodzoną kawę, posypać cynamonem.
Listy
Kawa z mlekiem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi
by Joanna Duszyńska • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącego mleka cukier do smaku szczypta cukru waniliowego 1 łyżka wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Kawę zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Napar przelać do gorących filiżanek, posypać wiórkami kokosowymi.
Listy
Kawa korzenna z rumem
by Marzena Chudzik • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżki rumu 1,5 łyżeczki cukru 2 goździki szczypta mielonego cynamonu 2 łyżki bitej śmietanka 1 łyżeczka kakao Sposób przyrządzenia: Kawę wymieszać z cynamonem, cukrem i rumem, rozlać do 2 gorących filiżanek. Do każdej dodać 1 goździka, łyżkę bitej śmietanki, posypać kakałem.
Listy
Kawa z szampanem i cukrem waniliowym
by Ryszard Radecki • • 0 Comments
Składniki: 1 filiżanka mocnego naparu kawy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka słodkiego lub półsłodkiego szampana Sposób przyrządzenia: Do gorącej kawy dodać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać, dodać szampana, wymieszać i podawać. Uwaga kawa po dodaniu szampana mocno się pieni.