Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżki soku pomarańczowego cukier Sposób przyrządzenia: Gorący napar kawy wymieszać z sokiem pomarańczowym, rozlać do filiżanek. Podawać z dodatkiem cukru.
Tag: deser
Listy
Kawa z miodem, bitą śmietaną i cynamonem
by Krzysztof Wolny • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki mocnego naparu kawy 2 łyżeczki miodu 2 łyżki bitej śmietany szczypta mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Gorący napar kawy wymieszać z miodem, rozlać do filiżanek, do każdej dodać bitą śmietanę, oprószyć cynamonem.
Listy
Kawa z prażonymi orzechami laskowymi
by Maria Bartnik • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg dobrej kawy ziarnistej 3 dkg łuskanych orzechów laskowych aromat pomarańczowy cukier Sposób przyrządzenia: Orzechy wyprażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Wyprażone orzechy posiekać nożem i zmielić razem z kawą w młynku. Kawę zaparzamy mocną, po przelaniu do filiżanek dosmaczamy aromatem pomarańczowym i cukrem.
Listy
Kawa z czekoladą, śmietanką i skórką pomarańczy
by Ilona Wojtkowiak • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka bardzo mocnego naparu kawy 1 szklanka gorącej czekolady 2 łyżki bitej śmietanki szczypta otartej skórki pomarańczy Sposób przyrządzenia: Kawę wymieszać z czekoladą, rozlać do filiżanek, do każdej dodać bitą śmietanę, posypać szczypta otartej skórki.
Listy
Kawa po mauretańsku
by Monika Kawecka • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki drobno zmielonej kawy 300 ml wody szczypta mielonego pieprzu szczypta mielonego cynamonu cukier do smaku 2,3 krople aromatu różanego Sposób przyrządzenia: W dzbanku żaroodpornym zalać zimną wodą kawę, pieprz i cynamon. Powoli podgrzewać doprowadzając do granicy wrzenia, odstawić na 1 minutę i ponownie podgrzewać . Operacje powtarzać 3 razy. Tak zaparzoną kawę…