Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: deser

Kawa z prażonymi orzechami laskowymi

Składniki: 10 dkg dobrej kawy ziarnistej 3 dkg łuskanych orzechów laskowych aromat pomarańczowy cukier Sposób przyrządzenia: Orzechy wyprażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Wyprażone orzechy posiekać nożem i zmielić razem z kawą w młynku. Kawę zaparzamy mocną, po przelaniu do filiżanek dosmaczamy aromatem pomarańczowym i cukrem.

Kawa po mauretańsku

Składniki: 3 łyżki drobno zmielonej kawy 300 ml wody szczypta mielonego pieprzu szczypta mielonego cynamonu cukier do smaku 2,3 krople aromatu różanego Sposób przyrządzenia: W dzbanku żaroodpornym zalać zimną wodą kawę, pieprz i cynamon. Powoli podgrzewać doprowadzając do granicy wrzenia, odstawić na 1 minutę i ponownie podgrzewać . Operacje powtarzać 3 razy. Tak zaparzoną kawę…