Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z dziczyzny

Sztuka mięsa z dzika

Składniki: 2 kg łopatki z dzika (może być inna część),  Zalewa: (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, po kilka ziaren liści laurowych, pieprzu czarnego i jałowca), 1 duża cebula, pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki), 1/2 szklanki soku wiśniowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka…

Zając po polsku w śmietanie

Składniki: comber i uda z zająca (przodek najlepiej zostawić do pasztetu),  15 dag słoniny,  4 łyżki masła,  1 szklanka kwaśnej śmietany,   Zaprawa: (2 szklanki wody, pół szklanki octu, pokrojona w paski 1 średnia cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego oraz imbir) Sposób przyrządzenia: Wszystkie…

Pieczeń duszona z sarny w śmietanie

Składniki:

ok. 1 kg combra lub kulki z sarny (w ostateczności może być ładny kawałek młodej wołowiny), 15 dag słoniny, 4 kopiaste łyżki masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 

Zaprawa: (2 szklanki wody, pół szklanki octu, pokrojona w paski 1 średnia cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego oraz imbir mielony).

Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zaprawy krótko zagotować z wodą i octem, wystudzić. Umyte mięso ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, zalać zaprawą i pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu (codziennie obracać). Przed użyciem mięso wyjąć, opłukać, usunąć błony i powięzi, osączyć, zbić pałką (lub tłuczkiem). Następnie pokroić słoninę w słupki i naszpikować nią mięso. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć lekko mąką. Zrumienić mięso na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, podlać pół szklanką wody, dodać cebulę i przyprawy z bejcy, dusić na małym ogniu 2-3 godziny. Dla skruszenia można do duszenia wlać kieliszek (ok. 30 g) spirytusu. Gdy pieczeń będzie już miękka, wymieszać śmietanę z 1 płaską łyżką mąki, zalać tym mięso i poddusić jeszcze ok. 5 min.

Sposób podania: Wystudzone mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, zalać sosem, podgrzać. Podawać na gorąco. Dodatki: buraczki zasmażane, ćwikła z chrzanem, "liliowa" kapusta zasmażana.

Bigos myśliwski

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego),
  • 20 dag boczku wędzonego, 
  • 20 dag kiełbasy, 
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika,
  • 2 kg kapusty kwaszonej,
  • 2 marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 dag suszonych grzybów, 
  • 5 dag suszonych śliwek,
  • Przyprawy: (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka), 
  • 2 ząbki czosnku,
  • ewent. kopiasta łyżka mąki.