Składniki:
- 4 filety z kaczki
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 pomarańcze
- 1 mała kapusta włoska
- mąka pszenna
- oliwa
- sól, pieprz
Składniki:
Składniki: 1 młoda kaczka o wadze około 2 kg bulion drobiowy gałka muszkatołowa do smaku imbir mielony do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaczkę umyć, osuszyć, wyfiletować usuwając kości. Mięso rozłożyć, wyrównać nożem brzegi, przyprawić solą i pieprzem, dosmaczać imbirem i gałką. Z przyprawami korzennymi radzę uważać aby nie zdominowały smaku potrawy, mają one stanowić…
Składniki: 1 kurczak 2 łyżki masła lub oliwy 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 20 dkg oliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Każdą porcję dokładnie natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą lub rozpuszczonym…