Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dań

Sałatka z grillowanych pomidorów

Składniki: 2 duże pomidory pokrojone w plastry o grubości około 1,5 cm 1 cebula pokrojona w plastry o grubości około 1 cm 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Pomidory i cebulę ułożyć na tackach do grillowania, skropić oliwą, przyprawić. Piec na grillu 5 minut. W miseczce wymieszać…

Ostry sos fasolowy

Składniki: 1 łyżka czerwonej fasoli konserwowej 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 posiekane ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego chili sól Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu wymieszać, miksować powoli dolewając zimnej, przegotowanej wody w takiej ilości aby sos miał odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą. Przechowywać szczelnie zamknięty w słoju…

Sos szpinakowy

Składniki: 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej rzeżuchy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała, posiekana cebula ½ posiekanego ząbku czosnku 6 łyżek oliwy 1 łyżka bulionu warzywnego 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka musztardy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze. Przechowywać szczelnie zamknięty w słoju w niskiej temperaturze.  

Sos parmezanowy

Składniki: ¼ kostki masła 5 dkg drobno tartej, białej bulki 2 łyżki tartego parmezanu bulion wołowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać masło, dodać bułkę i ser, chwilę smażyć, dodać bulion wołowy w takiej ilości aby sos miał odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem. Sos powinien być pikantny. Przechowywać szczelnie zamknięty w słoju w…

Ostry sos barbekju

Składniki: 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżka ciemnego rumu (2 krople olejku rumowego) 2 ząbki czosnku, pokrojone 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki brzoskwiń, obranych ze skóry i pokrojonych (lub dżem brzoskwiniowy) 1 łyżka sosu Haisin 1 łyżka sosu  Worcester chili, czarny pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki miksować do momentu aż…