Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: daktyle

Ciasto biszkoptowe z musem bakaliowym

Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru pudru ½ szkl. mąki 1 op. budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia op. cukru waniliowego tłuszcz do formy tarta bułka do formy cukier puder Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem cukru pudru po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier waniliowy. Gdy składniki…

Ciasto Aliny

Składniki: 50 g mąki 100 g fig, daktyli i rodzynek 100 g cukru pudru 50 g suszonych moreli, migdałów i skórki pomarańczowej 4 jajka wafel tortowy prostokątny lukier Sposób wykonania: Figi, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałki, rodzynki sparzyć wrzątkiem a migdały i skórkę posiekać. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym…

Placek z daktylami i migdałami

Składniki: 25 dag daktyli 12 dag migdałów 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka tłuszcz Sposób wykonania: Żółtka, masło oraz cukier dokładnie ze sobą utrzeć po czym dodać posiekane daktyle i zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Powstałe ciasto przelać…

Szarlotka na orzechowym cieście

Składniki: 200 g kruchych ciasteczek ½ szkl. cukru ¾ szkl. orzechów laskowych 150 g masła masło 800 g jabłek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 5 suszonych moreli 5 suszonych daktyli 4 łyżki cukru 50  słodkich migdałów 200 g cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny kilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób wykonania: Obrane jabłka zetrzeć na…

Złote medaliony z serem

Składniki: 4 plastry polędwicy cielęcej grubości 2cm 4 daktyle 4 plastry camemberta ½ łyżki mąki 4 łyżki madery tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Każdy plaster mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną mąki po czym lekko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucić daktyle przekrojone na połówki i przez chwilę smażyć po czym na każdym…