Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czekolada

Poziomki w czekoladowym kremie

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szkl. śmietanki 2 szkl. pełnego mleka łyżka cukru pudru 3 szkl. poziomek bita śmietana listki mięty Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w mleku trzymając na małym ogniu po czym zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po…

Pomarańczowe pralinki

Składniki: 25 dag czekolady 2 jajka 25 dag cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki masła Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym rozsmarować warstwę na papierze pergaminowym i odstawić do zastygnięcia. Następnie wykroić kieliszkiem Male kółka. Jajka, cukier, mąkę i masło dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu. Ubijać do uzyskania gładkiego…

Chałwowiec Pauliny

Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru, cukier 4 łyżeczki cukru  waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe. Masa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mleka 30 dag chałwy starta czekolada Sposób przyrządzenia: Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.…

Wiśniowy przekładaniec

Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. wydrylowanych wiśni bita śmietana waflowe rurki listki melisy Sposób wykonania: Na dno wysokiego pucharka wlać odrobinę śmietany. Na śmietanie rozłoży część wiśni, które posypać czekoladą i ponowie wylać śmietanę. I tak układać warstwami aż do skończenia składników. Na sam koniec wbić waflowe rurki i udekorować listkami melisy.