Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czekolada

Babka piaskowa dwukolorowa

Składniki: 20 dag mąki tortowej 10 dag mąki ziemniaczanej 4/5 kostki masła 6 jajek 20 dag cukru łyżeczka kakao łyżeczka cukru pudru łyżeczką cukru waniliowego tabliczka czekolady 2 łyżeczki słodkiej śmietanki masło do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym  nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz obie mąki. Gdy…

Biszkopt z orzechami w czekoladzie

Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 10 dag orzechów szczypta soli sok z ½ cytryny łyżka bułki tartej tłuszcz tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 kostki masła Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać sok z cytryny, wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połączyć. Na…

Ciasteczka z gorzka czekoladą

Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków koksowych sok z ½ cytryny łyżeczka cukru pudru łyżka tartej bułki bezy do przybrania tłuszcz do formy bułka do formy 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki kremowej Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym dodać sok z cytryny, żółtka, wiórki kokosowe…

Śliwki w czekoladzie z migdałem

Składniki: 50 dag śliwek 15 dag migdałów 2 tabliczki mlecznej czekolady ½ szkl. śmietany Sposób wykonania; Śliwki wydrylować a migdały uprażyć na suchej patelni. Następnie czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Wówczas zanurzyć w niej śliwki, które ułożyć na talerzyku, na każdej położyć migdał i odstawić do zastygnięcia czekolady.

Kasza manna sosem czekoladowym

Składniki: 2 zkl. kaszy manny ½ szkl. śmietanki kremowej 2 szkl. truskawek Sos: ½ szkl. płynnego miodu ½ szkl. wody tabliczka czekolady Sposób wykonania: Ugotowaną kasze ubijać mikserem aby stała się pulchna, wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo śmietankę. Następnie układać kasze w pucharku na przemian z truskawkami. Natomiast miód razem z wodą zagotować, wówczas…