Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czekolada

Deser z pierniczków

Składniki: 20 okrągłych pierniczków 2 szkl. powideł ¾ szkl. rodzynek bita śmietana Poncz: 2/3 szkl. białego deserowego wina 2 łyżki cukru 2 łyżki rumu cytryna łyżka startej skórki z cytryny Sposób wykonania: Cukier oraz skórkę z cytryny podlać odrobina wody i doprowadzić do wrzenia aby cukier się rozpuścił, wówczas zdjąć z ognia i dodać wino,…

Deser biszkoptowy z czekoladą

Składniki: 40 okrągłych biszkoptów 1 szkl. słodkiej śmietanki 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego 2 tabliczki czekolady ½ szkl. mleka Sposób wykonania: Biszkopty posmarować marmoladą po czym złożyć po dwa. Następnie czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić ją  w gorącym mleku po czym odstawić ją do ostygnięcia, Ciasteczka ułożyć na talerzu , w środku…

Napój mleczno- czekoladowy z lodami

Składniki: 3 szklanki mleka 4 łyżki czekolady w proszku 3 gałki lodów śmietankowych 3 łyżki polewy czekoladowej Sposób przyrządzenia: Czekoladę w proszku wymieszać z dwoma łyżkami mleka, tak by uzyskać jednolitą masę. Zagotować pozostałe mleko i połączyć z uprzednio przygotowaną masą, dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Tak przygotowany napój rozlać do trzech filiżanek, na wierzch…

Sos jajeczno-czekoladowy

Składniki: 2 żółtka ½ szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki mielonej czekolady 1 szkl. mleka Sposób wykonania: Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i razem dokładnie utrzeć i po czym dodać czekoladę. Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo gorące mleko. Ubijać do momentu, aż całość zgęstnieje.

Sos czekoladowo-kawowy

Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 ml mocnej kawy 2 łyżki brandy Sposób wykonania: Czekoladę połamać na małe kawałki, które skropić 2 łyżkami wody. Trzymać na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając. Wówczas dodać kawę oraz brendy. Całość dokładnie wymieszać.