Składniki: 300 g botwiny ½ pęczka młodej cebulki 2 żabki czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżki masła 400 g makaronu farfalle sól 250 ml śmietany pieprz Sposób wykonania: Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać pokrojoną botwinę, posiekaną cebulek oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość wymiesza i trzymać na ogniu około 5…
Tag: cytryna
Listy
Przekąska z łosoia i ogórka
by Krystyna • • 0 Comments
Listy
Sos grzybowy z parmezanem
by Gosia Kiryluk • • 0 Comments
Składniki: sól 180 g pieczarek 1 cytryna 60 g masła 1 ząbek czosnku 320 ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej pieprz 3 łyżki parmezanu Sposób wykonania: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, które smażyć około2 minut na rozgrzanym maśle. Po tym czasie dodać śmietanę, startą skórkę z cytry oraz posiekany czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Sos cytrynowo czosnkowy
by Grażyna Poznańska • • 0 Comments
Składniki: 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 szklanka oleju sok z ½ cytryny szczypta otartej z cytryny skórki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, rozgnieść w prasce. Jajko bardzo dokładnie zmiksować z czosnkiem. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewać olej, a na koniec dodać sok cytrynowy, skórkę z cytryny i przyprawy. Przełożyć do czystych słoiczków,…
Listy
Spaghetti z łososiem i cytryną
by Izabella Mikoda • • 0 Comments
Składniki: 400 g spaghetti sól 300 g filetu z łososia 1 pęczek koperku 4 białka jaj starta skórka z 1 cytryny łyżka soku cytrynowego 4 łyżki białego wina 1 łyżeczka cukru pieprz 120 g masła Sposób wykonania: Do rondelka wlać wodę, dodać wino, sok i skórkę z cytryny, białka. Całość dokładnie trzepać trzymając na małym…