Składniki: 5 łyżek cukru 3 cebule 1 szkl bulionu 1 cytryna 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżka mąki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier aby powstał karmel, wówczas rozprowadzi go bulionem. Następnie dodać posiekaną cebule. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą. Zaprawić odrobiną mąki.
Tag: cytryna
Listy
Finlandia z limonką
by Kornelia Rodziewicz • • 0 Comments
Listy
Sok miętowy
by Teresa Żmijewska • • 0 Comments
Listy
Gęste mleko cytrynowe
by Agata Lorek • • 0 Comments
Składniki szklanka mleka ½ ugotowanego na twardo żółtka łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtko utrzeć razem z cukrem, wówczas wlać mleko oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Bardzo kwaśna sałatka
by Aneta Jończyk • • 0 Comments
Składniki: 1 grejpfrut 1 cytryna 1 /3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania: Obranego grejpfruta i cytrynę podzielić na cząstki. Wrzucić do salaterki i posypać cukrem pudrem.