Składniki:
- kaczka
- włoszczyzna
- 2 łyżki oliwy
- 50 dag cytrusów : pomarańczy, czerwonych grapefruitów lub mandarynek
- kieliszek likieru pomarańczowego
- 5 dag rodzynków
- majeranek
- sól
Składniki: 1/2 melona 4 mandarynki 4 owoce kiwi 30 dag daktyli 2 plastry ananasa 1/2 szklanki zalewy z ananasa sok z cytryny 1 jabłko kilka gwiazdek anyżku Sposób wykonania: Miąższ melona pokroić w kostkę, obrane mandarynki podzielić na cząstki. Natomiast obrane kiwi pokroić w plasterki a ananasa w kostkę. Wrzucić jeszcze daktyle i całość wymieszać.…
Składniki: 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 łyżeczki tartego imbiru 1 szklanka dżemu pomarańczowego 5 dkg rodzynek 2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki wytrawnego wina 3 łyżki miodu mielona gorczyca, pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem, przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce.
Składniki: 3 cytryny 600 ml mleka 200 g cukru Sposób wykonania: Umyte cytryny obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. W trakcie dolewać stopniowo mleko. Na koniec doprawić do smaku cukrem.
Składniki: 2 małe cykorie 3 mandarynki ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu płynnego 2 figi Sposób przyrządzenia: Z cykorii wyciąć gorzki głąb, umyć listki, osączyć. Pokroić w poprzek, ułożyć na talerzu. Na każdym ułożyć cząstki mandarynki. Jogurt wymieszać z płynnym miodem, zalać cykorię i posypać pokrojonymi figami.