Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cukier trzcinowy

Kruszon gruszkowy z jeżynami

Składniki: 2 butelki soku gruszkowego starty imbir 5 łyżeczek herbaty assam 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki syropu cukrowego sok z 2 cytryn 2 butelki wody mineralnej 250 g jeżyn Sposób wykonania: 1 butelkę soku gruszkowego wymieszać z imbirem i wstaiwc do lodówki. W miedzy czasie herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Następnie syrop cukrowy…

Kawa z cynamonem i cukrem trzcinowym

Składniki : 12 łyżeczek kawy średnio zmielonej 6 szklanek wody 2 laski cynamonu ciemny cukier trzcinowy Sposób wykonania: Wodę doprowadzić  do wrzenia razem z wodą, wówczas dodać kawę i gotować na małym ogniu około 2 minut. Po tym czasie zestawić z ognia pod przykryciem. Przed podaniem doprawić do smaku cukrem.

Sos słodki Magdy

Składniki: 1 szkl. białego octu 6% 1 szkl. cukru trzcinowego 1 szkl. ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu Worcester Sposób wykonania: Cukier wymieszać  z octem po czym podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wówczas dodać ketchup, sos sojowy oraz Worcester. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu…

Pieczone grejfruty z muscovado

W sumie to sposób podania owoców – inaczej niż zwykle. Ale tak przyrządzone grejpfruty są pyszniutkie a skaremlizowany cukier na wierzchu – poezja:)

Składniki:
• grejfrut 1 cały owoc
• cukier trzcinowy muscovado jasny 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:
Owoc kroimy na pół, ostrym nożem nacinamy miąższ odsuwając go lekko od tej białej błonki- chodzi o to aby nam łatwiej było później jeść łyżeczką. Połówki układamy na blaszce i posypujemy dwoma łyżeczkami cukru muscovado . Wkładamy do gorącego piekarnika (220’c) i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy ostrożnie i lekko studzimy, podajemy jeszcze ciepłe ale nie gorące.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa