Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cista

Biszkopt z nadzieniem twarożkowo – bananowym

Składniki:

ciasto
• 4 jajka
• szklanka cukru
• 1/2 szklanki mąki tortowej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• masło i tarta bułka do formy
krem
• 2 opakowania twarożku homogenizowanego
• 3 banany
• 2 łyżki cukru pudru
• cukier waniliowy
• 1/2 kostki masła
• 3 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 cytryna
• 3 łyżki wiórków kokosowych

Bezowy tort hiszpański

Składniki:

Ciasto:
• 8 białek,
• 20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu,
• 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
• papier do wyłożenia formy,
• tłuszcz do wysmarowania papieru
Krem:
• 2 szklanki śmietanki kremowej,
• 10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
• 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 25 dag owoców lub konfitury

Biszkopt a la somlo

Ciasto:

  • 160 g maki,
  • 160 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 40 zmielonych orzechow wloskich.

Krem waniliowy:

  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 lyzki maki,
  • 10 g zelatyny,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 zoltka.

Syrop:

  • 200 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • 150 ml rumu,
  • starta skorka z 1 cytryny.

Sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml rumu.

Dodatki:

  • 100 g posiekanych orzechow wloskich,
  • 80 g rodzynkow,
  • 100 ml rumu,
  • 3 lyzki kakao,
  • 300 ml bitej smietany,
  • 4 lyzki dzemu morelowego.

Tort z kremem owocowym.

 

Składniki:

ciasto:

  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki

krem owocowy:

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka miękkich owoców
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki koniaku
  • 2 łyżeczki spirytusu

galaretka:

  • 100 gram galaretki w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina gronowego
  • 1 szklanka owoców