Składniki: – 5 jaj – 0,5 kg cukru– 1,5 kg mąki– 0,5 kg miodu– 0,5 kg tłuszczu– 0,5 łyżki sody– 1 proszek do pieczenia– 5 dkg kakao– 5 dkg przyprawy do pierników– Zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.Resztę cukru ubić z 5 jajkami.Gdy cukier się rozpuści-dodać tłuszcz…
Tag: ciastka
Ciastka
Ciastka z płatkami owsianymi
by Jaga • • 1 Comment
Składniki: – smalec – 6 dkg margaryna – 4 dkg cukier – 8 dkg jajka – 1 szt cukier waniliowy – 1 mąka – 18 dkg proszek do pieczenia– 1 płaska łyżeczka płatki owsiane wiśnie lub dżem Sposób wykonania: Tluszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.Mokrymi…
Ciastka
Ciastka lub paluszki drożdżowe
by A. • • 3 komentarze
Skład:50dkg mąki20dkg margaryny (z masłem nie wyjdą)szklanka śmietany, (można zastąpić mlekiem słodkim lub kwaśnym, będą mniej kaloryczne)4dkg drożdży1 kopiasta łyżka cukru pół łyżeczki soli Sposób wykonanie:Przesiana mąkę posiekać nożem z margaryną, a potem rozetrzeć dłońmi na "piasek". Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę, dodać soli, wymieszać i wlać do (dołka)maki, zarobić nożem, a potem szybko…
Ciastka
Ciasteczka tureckie
by A. • • 0 Comments
Skład:20dkg masła 20dkg cukru 25dkg mąki migdały Sposób wykonania:Masło doskonale utrzeć, dodawać stopniowo cukier i przesiana make. Ciastorozwałkować na grubość 1 cm i kroić na małe kwadraty. Ułożyć na wysmarowanejblaszce, kładąc na każdym obrany migdał. Piec w średnio nagrzanym piekarnikuna jasno zloty kolor
Ciastka
Ciastka pychotka
by A. • • 2 komentarze
Skład: 40 ciastek 30dkg krupczatki 20dkg masła 3 surowe żółtka(ciasto nie zawiera cukru) –do przełożenia:30dkg marmoladki porzeczkowej (najlepiej), może być z czerwonych lubczarnych porzeczek, albo kwaskowatego (koniecznie) dżemu na lukier: 2 białka wanilia 20dkg cukru pudru Sposób przyrządzenia:Przesianą mąkę przesiekać nożem z masłem, dodać żółtka, szybko…