Skład:
40 ciastek
30dkg krupczatki
20dkg masła
3 surowe żółtka
(ciasto nie zawiera cukru)
–do przełożenia:
30dkg marmoladki porzeczkowej (najlepiej), może być z czerwonych lub
czarnych porzeczek, albo kwaskowatego (koniecznie) dżemu na lukier:
2 białka
wanilia
20dkg cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Przesianą mąkę przesiekać nożem z masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść,
odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 10 min. W tym czasie
sporządzić lukier: utrzeć w misce białka z cukrem na białą gęsta masę, dodać
wanilie (ekstrakt). Ciasto cienko rozwałkować – na 1/3 cm, wykrawać krążki
kieliszkiem 3-
blaszce (nie smarować) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Kiedy
lukier jest kremowo – bezowy, są gotowe, nie przepiec. Zdejmować natychmiast
nożem, póki gorące, wyłożyć na stolnice. Kiedy ostygną smarować po
wewnętrznej stronie marmoladka i zlepiać po dwa – lukrem na zewnątrz.
Niektórzy dodają do ciasta cukier puder, raz spróbowałam i mnie nie
smakowały, robię zawsze bez, wg rodzinnej tradycji. Przepis jest w starych
książkach, ale jest o wiele starszy od nich i ma pewna historie w mojej
rodzinie.
2 comments for “Ciastka pychotka”