Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka pychotka

Skład:

 

40 ciastek

 

30dkg krupczatki

 

20dkg masła

 

3 surowe żółtka
(ciasto nie zawiera cukru)

 


do przełożenia:
30dkg marmoladki porzeczkowej (najlepiej), może być z czerwonych lub
czarnych porzeczek, albo kwaskowatego (koniecznie) dżemu na lukier:

 

2 białka

 

wanilia

 

20dkg cukru pudru

 

Sposób przyrządzenia:
Przesianą mąkę przesiekać nożem z masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść,
odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 10 min. W tym czasie
sporządzić lukier: utrzeć w misce białka z cukrem na białą gęsta masę, dodać
wanilie (ekstrakt). Ciasto cienko rozwałkować – na 1/3 cm, wykrawać krążki
kieliszkiem 3-4 cm, każdy posmarować lukrem przy pomocy noża, ułożyć na
blaszce (nie smarować) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Kiedy
lukier jest kremowo – bezowy, są gotowe, nie przepiec. Zdejmować natychmiast
nożem, póki gorące, wyłożyć na stolnice. Kiedy ostygną smarować po
wewnętrznej stronie marmoladka i zlepiać po dwa – lukrem na zewnątrz.

Niektórzy dodają do ciasta cukier puder, raz spróbowałam i mnie nie
smakowały, robię zawsze bez, wg rodzinnej tradycji. Przepis jest w starych
książkach, ale jest o wiele starszy od nich i ma pewna historie w mojej
rodzinie.


2 comments for “Ciastka pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *