Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierniki

Składniki:
– 5 jaj
– 0,5 kg cukru
– 1,5 kg mąki
– 0,5 kg miodu
– 0,5 kg tłuszczu
– 0,5 łyżki sody
– 1 proszek do pieczenia
– 5 dkg kakao
– 5 dkg przyprawy do pierników
– Zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści-dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować)
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek – do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm,wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.

2 comments for “Pierniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *