Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Kuleczki kokosowe

Składniki: 1 szkl. kaszy manny 3 szkl. mleka sól  150 g cukru 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki słodkiego kakao łyżka oleju Sposób wykonania: Kasze zalać mlekiem, doprawić solą oraz cukrem po czym postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować około 10 minut. Po tym czasie gdy masa zgęstnieje, rozłożyć…

Ciasteczka zawijane

Składniki: 2/3 szkl. drobnego cukru ¾ szkl. zmielonych migdałów ¼ szkl. mąki 2 białka 1 jajko 4 łyżki stopionego masła łyczka cukru waniliowego mąka 150 g czekolady 2 łyżki masła kilka kropli aromatu waniliowego Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem i mąką po czym wlać roztrzepane białka oraz jajko. Całość dokładnie zmiksować i dodać masło…

Napoleonki Marleny

Składniki: mrożone ciasto francuskie cukier puder koncentrat kremu karpatka 2 żółtka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym przekroić na pół i ułożyć na blasze opłukana zimną wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut. W miedzy czasie przygotować krem według opisu na opakowaniu po czym wbić do…

Wiatraczki z migdałami

Składniki: mrożone ciasto francuskie 50 g zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów 100 g dżemu morelowego 2 białka 2-3 łyżki miodu szczypta cynamonu szczypta imbiru Sposób wykonania: Do dżemu dodać białka, migdały oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cynamonem oraz imbirem. Następnie z lekko rozmrożone ciasto pokroić na kwadraty na środku których położyć…

Ciasteczka owsiane z migdałami

Składniki: 50 g płatków owsianych 150 g migdałów 150 g orzechów 3 białka ¾ szkl. cukru pudru masło Sposób wykonania: Płatki uprażyć na suchej patelni po czym zmiażdżyć ja wałkiem. Następnie migdały oraz orzechy sparzyć wrzątkiem i posiekać. Białka ubić w trakcie dosypując stopniowo cukier puder. Gdy masa zacznie odrywać się od trzepaczki dodać migdały,…