Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Ciastka piwne

Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 2 kostki margaryny 1 szkl. piwa szczypta soli 2 łyżki tłuszczu konfitura cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać razem z solą po czym posiekać razem z margaryną. Następnie małymi porcjami wlewać piwo zagniatając ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na 5 cm kwadraty. Na każdym rozłożyć po łyżeczce konfitur i…

Ciasteczka z jeżynami

Składniki: 30 dag kruchego ciasta 20 dag jeżyn 20 dag serka mascarpone 2 żółtka 5 dag cukru pudru 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego 4 krążki, którymi wylepić małe foremki. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut. W między czasie…

Ciasteczka z konfiturami

Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. masła 20 dag. mąki pszennej konfitura cukier puder szczypta soli Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je na cienki placek, z którego wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę…

Ciasteczka z płatków owsianych

Składniki: 50 dag płatków owsianych 20 dag cukru 3 białka 12 dag masła 1 olejek migdałowy Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki nie przerywając mieszania po czym odstawić je do ostygnięcia, wówczas dodać olej. Dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną piane z dodatkiem cukru. Delikatnie połączyć. Powstałą masę rozsmarować na blasze wyłożonej…

Różki z ciasta francuskiego

Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 8 suszonych śliwek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mączki migdałowej 3 dag masła 2 jajko 1 żółtko 5 dag płatków migdałowych Sposób wykonania: Do roztopionego masła dodać jajko, mączkę migdałową oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na 4 kwadraty, na które rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę oraz po…