Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasteczka

Makagigi z orzechami włoskimi

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru ½ szkl posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze posiekane orzechy.…

Czekoladowe gwiazdeczki

Składniki: 15 dag mąki 10 dag czekolady mlecznej 10 dag masła lub margaryny 15 dag cukru pudru 3 białka mrożone lub świeże porzeczki Sposób wykonania: Masło z dodatkiem cukru i białek utrzeć na puch. Wówczas dodawać stopniowo czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Razem z czekolada wsypywać stopniowo mąkę. Powstałe ciasto rozwałkować i foremkami w kształcie…

Makagigi

Składniki: 1 szkl. miodu 1 szkl. maku 12 dag cukru Sposób wykonania: Do rondela wlac miód i wsypac cukier. Razem podgrzewac aż całość lekko się zarumieni. Wówczas dodać sprzony mak. Całosc dokałdnie smazżyć nie przerywajac mieszaniaokoło 10 minut. Po tym czasie wylac masę na deskę i równo rozsmarować. Odstawić do sotygniecia po czym połamać na…

Andrut na święta

Składniki: paczka andrutów 1 margaryna 3 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 11/2 szklanka mleka gotowanego 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Margarynę stopić w rondelku na małym ogniu, wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać cukier rozpuszczony w odrobinie wody. Następnie mleko w proszku wymieszać ze zwykłym zimnym mlekiem i wlać do masła. Całość…

Oponki Bartosza

Składniki: 1 kg sera 4 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 jaj 2 łyżeczki sody Sposób wykonania: Ser zemleć po czym dodać do niego mąkę, cukier oraz sodę. Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować. Szklanką powycinać kółka. A w środku każdego kółka wyciąć kieliszkiem jeszcze jedne kółko. Smażyć w głębokim tłuszczu…