Składniki:
- 1 kg mąki żytniej
- 100 g zakwasu
- ok. 1/2 l wody
- 20 g drożdży
- 200 g przerośniętego boczku
- 1 łyżka soli
- 200 g tartego sera ementalskiego
- 100 g migdałów
- 2 łyżki natki
- mąka do blachy
Składniki: 1/2 mąki luksusowej 1 jajko 5 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej wody po łyżeczce ziół: majeranek, zioła do pizzy, bazylii i ziół prowansalskich Dodatki: smażona cebulka słonecznik, pestki dyni 20 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę(wg smaku ,co kto lubi) Sposób przyrządzenia: W ciepłej wodzie rozrobić drożdże z jajkiem i wlać…
Składniki: 4 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 12,5 dag masła 1 bagietka pokrojona w kromki Sposób przyrządzenia: Zmiażdżony czosnek wymieszać z posiekaną bazylią i masłem, doprawić solą. Przygotowanym masłem posmarować bagietkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Posmarowane kromki położyć jedna na drugiej, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać ok. 15 min.
Składniki: • 5 dag masła • 1 jajo • 30 dag mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 15 dag miodu • 4-5 łyżek mleka • 10 dag suszonych daktyli bez pestek • 10 dag migdałów • 10 dag kandyzowanych wisienek • 10 dag rodzynek • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych…