„Jerk Spice Mix”- pochodząca z Karaibów mieszanka przyprawowa. Mięso należy natrzeć mieszanką na kilka godzin przed pieczeniem na grillu. Nadaję się chyba do wszystkiego. Składniki: • 2 łyżki mielonego imbiru • 2 łyżki mielonej papryki • 1 łyżka granulowanego czosnku • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu • 1 łyżeczka…
Tag: chili
Mieszanki do grilla
Mieszanka przyprawowa do grilla
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: • 2 łyżki czarnego pieprzu • 2 łyżki papryki • 2 łyżki cebuli w proszku • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżka chilli w proszku • 1 łyżka soli • ½ łyżeczki mielonej szałwii • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki razem. Przechowywać w szczelnie…
Sosy
Ognisty sos czosnkowy.
by Romek • • 0 Comments
Skład: 2 papryczki chili 2 roztarte ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 szklanki oleju sojowego 1 szklanki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego Sposób przyrządzenia: Papryczki obrać, usunąć nasiona, drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem i cukrem, przełożyć do małej salaterki Olej mocno rozgrzać, wlać do salaterki z papryczką i czosnkiem, zmieszać, dodać sos sojowy, dokładnie…
Dipy
Dip diabelski z mięsem
by Gałucha • • 0 Comments
Składniki: • 300g jogurtu naturalnego • 15 dkg mięsa pieczonego (np.schabu ) • 1 ząbek czosnku • ½ łyżeczki chilli • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej • sól ziołowa Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, papryką słodką oraz solą ziołową do smaku. Mięso połączyć z powstałym dipem
Spaghetti
Spaghetti z sosem chili i pietruszką
by Gałucha • • 0 Comments
Skład: 40dkg spaghetti sól 2-3 pęczki natki pietruszki 20dkg sera mozarella 2 ząbki czosnku 2 strąki papryki chili 10 łyżek oliwy Sposób przyrządzenia: Ugotować spaghetti. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mozarelle pokroić w kostkę. Pokrojony czosnek podsmażyć i papryczkami w całości na oliwie. Chili wyjąć. Pietruszkę i ser wymieszać z oliwą. Makaron wymieszać z…