Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 2 jabłka 3-4 łyżki chrzanu 1/4 szklanki śmietany sól cukier Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Następnie jabłka pokroić w kostkę i dodać do buraków. Następnie śmietanę wymieszać z chrzanem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Tag: buraki
Listy
Sałatka buraczana z jabłkiem
by Sylwia Piętka • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg buraków 1 jabłko 1 ogórek kwaszony 1 cebula (mała) sól cukier 2 łyżki oleju sojowego 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonej wodzie po czym pokroić je w słupki. W między czasie jabłka i ogórka zetrzeć na tarce a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić…
Listy
Sałatka z kapusty kwaszonej z burakami
by Magda Dutkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 30 dag kapusty kwaszonej 9 dag buraków czerwonych 4 g cukru 3 dag oleju Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, dodać ugotowane buraki pokrojone w słupki. Całość skropić olejem i doprawić do smaku cukrem.
Listy
Buraczki na zimę-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 kg buraczków 8 łyżek cukru 15 łyżek octu 3 płaskie łyżki soli Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie umyć i w garnku zagotować ,aż do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą, cukrem i octem , delikatnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.
Listy
Napój z buraków
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg buraków 1 cytryna sól cukier Sposób wykonania: Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na chwile po czym wycisnąć powstały sok. Sok doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.