Składniki: 2 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka migdałowej esencji do ciasta 1/3 szklanki ryżu 315 g konserwowych mandarynek (z puszki) 1/4 szklanki płatków migdałów Sposób wykonania: Do mleka wsypać ryż, dodać cukier oraz esencje migdałowa i całość doprowadzić do wrzenia nie przerywając mieszania. Gotować około 5 minut po czym przełożyć do salaterki…
Tag: budyń
Listy
Budyń z kawałkami pomarańczy
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: litr mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 opakowania cukru waniliowego 1 pomarańcza Przygotowanie: W szklance mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, dodać cukier waniliowy i chwilę pogotować. Wylać na półmisek, dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Budyń malinowy Marzeny
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. malin 1/2 litra mleka 15dag. cukru waniliowego 3 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Odlać pół szklanki mleka . Maliny lekko rozmrozić, zmiksować z pozostałym mlekiem. Wlać do garnka, dodać oba cukry i chwilę gotować. W pozostałym mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną. Do gotujących się malin powoli wlewać mieszankę mąki z mlekiem, cały…
Listy
Anielski deser
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 galaretka wiśniowa 1 budyń śmietankowy 300 ml. mleka 300 ml. wody Sposób przyrządzenia Galaretkę rozprowadzić we wrzącej wodzie. Pucharki napełnić w połowie płynną galaretką. Budyń ugotować na mleku, ostudzić. Do pucharków z galaretką przełożyć budyń. Całość pozostawić do zastygnięcia. Schłodzić. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Babka budyniowa o smaku wanilii
by Jan Iwicki • • 0 Comments
Składniki: op. budyniu waniliowego cukier puder 1 szkl. mleka ½ szkl. słodkiej śmietanki kremowej ½ szkl. mleka do budyniu 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru 1 szkl. twarogu 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Mleko razem ze śmietanką, cukrem waniliowym , cukrem oraz masłem doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać budyń wymieszany z resztą mleka. Dokładnie…