Składniki:
- 2 opakowania krakersów
- 1 szklanka cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 5 szklanek mleka
- kostka masła
- 3 żółtka
- budyń waniliowy
- puszka brzoskwiń
Składniki:
Składniki: 15 dag orzechów włoskich łyżka soku z cytryny 2 łyżki likieru grand marnier 8 brzoskwiń cukier sól Sposób wykonania: Orzechy zalać likierem oraz sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. W między czasie obrać brzoskwinie, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając pestki i dokładnie je zmiksować. Wówczas dodać orzechy i jeszcze raz zmiksować. Na…
Składniki: 1 kg cebuli łyżka masła 10 dag rodzynek 10 dag suszonych moreli 2 szkl białego wytrawnego wina sól biały pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Morele pokroić na mniejsze kawałki, wówczas dodać do nich rodzynki i zalać winem, odstawić na co najmniej 3 godziny. W między czasie obrać cebulę i pokroić je na ćwiartki, wrzucić…
Składniki: 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki startego chrzanu 4 połówki brzoskwiń z kompotu pomarańcza 2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz cukier puder sok z cytryny Sposób wykonania: Żółtka wyjąć od białek po czym dodać do nich chrzan, utrzeć. Następnie dodać rozdrobnione brzoskwinie oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańcze.…
Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie dokładnie umyć po czym pokroić je na ćwiartki. Przełożyć je do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Odstawić na 30 dni w nasłonecznione miejsce. Pamiętając aby przynajmniej raz Zienie poruszać słojem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.…