Składniki: 6 brzoskwiń 5 dag brązowego cukru 4 dag masła 1 laska wanilii Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć po czym obrać je ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Następnie wrzucić je na rozgrzane masło i trzymać na małym ogniu około 10 minut. W trakcie smażenia polewać je powstałym sosem. Po tym czasie posypać je…
Tag: brązowy cukier
Ciastka
Kruche ciasteczka w cukrze
by Kornelia Szymanowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g tortowej mąki 180 g masła 100 g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki startej skórki z cytryny żółtko 4 łyżki mleka 2/3 szkl. brązowego cukru Sposób wykonania: Mało, cukier, cukier puder oraz skórkę z cytryny zmiksować dokładnie ze sobą. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto z którego uformować wałeczki. Zawinąć je…
Dodatki
Lukier karmelowy
by Karina Frankowska • • 0 Comments
Składniki: 225 g cukru pudru 75 g masła 100 g brązowego ryżu 2 łyżki śmietany Sposób wykonania: Masło oraz cukier wrzucić do rondelka i podgrzewać (nie doprowadzić do wrzenia!) Po około 2 minutach dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i wówczas zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem.
Boczek
Pieczony boczek w brandy i brązowym cukrze
by Aneta B • • 0 Comments
Nalewki
Nalewka Trojanka ala Żołądkowa gorzka
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 50 – 75 ml nastawu Trojanka 2 szklanki wody ½ kg brązowego cukru lub karmelu Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać 4 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier zacznie wrzeć, dodać wodę, resztę cukru. Gotować kilka minut zbierając powstającą pianę, schłodzić. Syrop przelać do czystego słoja, dodać nastaw i spirytus, szczelnie zamknąć i…