Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: białka

Tradycyjne bezy

Składniki: 2 białka 125 g miałkiego cukru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka octu Sposób wykonania:Do białek dodać cukier oraz wodę wymieszaną z wodą.Całość dokładnie miksować do momentu, aż powstanie sztywna piana.Następnie z piany łyżką układać bezy na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i piec do momentu, aż bezy wyschną.Trzymać w…

Pawie oczka Laurelin

Składniki: 2 szklanki mąki 24 dkg masła 2 żółtka Beza: 20 dkg cukru pudru 2 białka Do przełożenia: powidła (kwaskowate, najlepiej śliwkowe, wiśniowe, mieszane) Sposób przyrządzenia: Mąkę, żółtka i masło posiekać nożem i szybko zagnieść, odłożyć do lodówki na min.20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem (najlepiej w makutrze).ciasto rozwałkować cienko, kieliszkiem od…

Bezy

Składniki: 5 białek 250 dag cukru pudru Sposób przygotowania: Białka ubić, potem dosypać cukru pudru i ubić na sztywno. Na nasmarowaną brytfannę wkładać beziki łyżeczką lub wyciskać narzędziem do dekorowania tortu. Suszyć 2-3 godziny w ciepłym piekarniku.

Bezy z wiórkami kokosowymi

Składniki: • 25 dag wiórków kokosowych • 24 dag cukru • 5 białek • szczypta soli • cukier waniliowy • aromat migdałowy (kilka kropli) • szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier z cukrem waniliowym. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki…