Składniki:
• 25 dag wiórków kokosowych
• 24 dag cukru
• 5 białek
• szczypta soli
• cukier waniliowy
• aromat migdałowy (kilka kropli)
• szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier z cukrem waniliowym. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, cynamon i aromat migdałowy, bardzo delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną łyżeczką nabierać masę, a drugą zgarniać na papier, formować ciasteczka, nie grubsze niż 1 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C. Wzorcowo upieczone kokosanki powinny mieć jasny kolor i być miękkie w środku.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
1 comment for “Bezy z wiórkami kokosowymi”