Sos jasny ( baza) 40g masła stopić zrumienić na jasnozłoty kolor 40g maki dolać 0,5 l płynu (wywaru, bulionu, lub pół na pół mleka z wodą) i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Słodko – kwaśny sos koperkowy (szwedzki) baza: sos jasny ok. 3 łyżek posiekanego drobno koperku 1 – 1,5 łyżki octu 1 – 1,5…
Tag: białe wino
Koktaile
Owocowy flip
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: – 20 ml wiśniówki – 40 ml białego wina – 1 łyżeczka cukru – 1 żółtko – 4-5 wisienek lub świeżych truskawek – szczypta cynamonu Przyrządzić w szeikerze lub mikserze, ubijając do spienienia odcedzić od lodu. Dekorować warstwą owoców na wierzchu, oprószyć cynamonem. Podawać w wysokim kieliszku do wina, ze słomką i łyżeczką.
Sosy
Sos rumowy
by Krystyna • • 0 Comments
Skład: 1 szklanka wytrawnego białego wina kawałek cynamonu 4-5 goździków 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1/4 szklanki rumu Sposób przyrządzenia: Zagotować wino z korzeniami i kawałkiem skórki cytrynowej. Masło stopić, nie rumienić, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić winem, dodać cukier i sok z cytryny,…