Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Bezalkoholowe

Biały miód

Składniki: 3 szkl. białego miodu 4 l wody ¼ łyżeczki żelatyny łyżeczka chmielu ziarna kardamonu Sposób wykonania: Miód wymieszać z wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie gotować na małym ogniu około 1 godziny, po czym dodać chmiel i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zagotować jeszcze tak 4-5 razy, wówczas miód odstawić do…

Miód według Jana

Składniki: 200 g miodu 2 łyżki skarmelizowanego cukru 2 goździki szczypta cynamonu szczypta imbiru liść laurowy 1 l wody Sposób wykonania:  Miód rozprowadzić w wodzie po czym gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać przyprawy i trzymać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie przecedzić i wymieszać ze skarmelizowanym  cukrem.

Miód pełen przypraw

Składniki: 150 g miodu 3 łyżki skarmelizowanego  cukru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 5 goździków 3 liście laurowe 1 l wody Sposób wykonania: Miód rozprowadzić w wodzie i gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy i przyprawy. Gotować kolejne 5 minut. Po tym czasie przecedzić i połączyć ze…

Miód po moskiewsku

Składniki: 200 g miodu 150 g melasy szczypta cynamonu szczypta chmielu szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu 2 goździki 1 l wody Sposób wykonania: Miód rozprowadzić w wodzie, dodać jeszcze melasę i gotować całość około 20 minut. Po tym czasie dodać jeszcze przyprawy i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut. Następnie przecedzić i rozlać do…