
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 posiekane pęczki bazylii
- 10 dag orzeszków piniowych
- 5 dag parmezanu
- sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki: 50 dag twardych pomidorów 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 6 liści bazylii suszone oregano sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić na cząstki. Następnie czosnek posiekać i wymieszać z oliwą, posiekaną bazylią i oregano. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać pomidory.
Składniki: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego łyżeczka oregano pół łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów włoskich sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z octem winnym. Następnie dodać oregano, bazylię oraz posiekane orzechy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 3 cytryny 1 łyżka marynowanego kolorowego pieprzu 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju Sól Sposób wykonania: Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z olejem, posiekaną bazylią, pieprzem oraz solą.
Składniki: 2 łyżki musztardy Dijon 3 posiekane ząbki czosnku posiekana bazylia posiekany rozmaryn Sposób wykonania: Musztardę wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią oraz rozmarynem.