Składniki: • 1 kg baraniny z mostku lub łopatki • 1 szklanka octu • włoszczyzna • sól, pieprz • liść laurowy • ziele angielskie • mała główka włoskiej kapusty • 5 dag słoniny lub skórka wieprzowa • 2 dag masła • 2 dag mąki • łyżka posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Baraninę sparzyć gorącym octem, posolić,…
Tag: baranina
Baranina
Baranina z szalotką po Chińsku
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag udźca baraniego • 15 dag szalotki • 6 ząbków czosnku • łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru • 2 łyżki oleju sezamowego • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego • łyżka wytrawnego czerwonego wina • łyżeczka przyprawy "jarzynka" • 4 łyżki oleju sojowego Sposób przyrządzenia: Mięso baranie pokroić w szerokie paski nie dłuższe…
Baranina
Szynka barania z rożna
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • szynka barania około 2 kg • 0,75 l octu 6 proc. • 10 dag świeżej słoniny • pieprz • sól • 4 dag masła • pół szklanki śmietany • 2 dag mąki Sposób przyrządzenia: Dużą, z młodego barana, szynkę wyżyłować ze wszystkich stron, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu, sparzyć wrzącym octem. Gdy…
Baranina
Szynka z pieczeni baraniej
by marek • • 0 Comments
Ładną dużą pieczeń baranią zbić pałką. Wymieszać razem ćwierć funta prażonej soli, l dkg saletry, 2 dkg cukru, po łyżce przytłuczonej kolendra i jałowcu, kilka gwoździków, garść angielskiego ziela i wcierać mocno w baraninę, aż wszystka sól wejdzie. Potem włożyć ją do ciasnej miski, obłożyć cebulą i bobkowymi liśćmi, przycisnąć denkiem i kamieniem i postawić…
Baranina
Comber barani po angielsku
by marek • • 2 komentarze
Duży, gruby cąber obrać z żył i tłuszczu, wysmarować oliwą, obłożyć cebulą i włoszczyzną pokrajaną w plasterki, liściem bobkowym i korzeniem; niech tak poleży przez jeden dzień na lodzie lub w chłodnym miejscu. Godzinę przed upieczeniem cąber nasolić, potem na brytfannę włożyć sporą łyżkę świeżej frytury, a gdy się rozpali, włożyć cąber i obrumienić; następnie…