Przygotowane: 40 minut Duszenie: 1 godzina Dla 6 osób (porcja 432 kalorie) Składniki: – 500g bakłażanów – sól, pieprz – ząbek czosnku – 750g baraniny – 2 pomidory – ½ l bulionu – po 3 łyżki oleju i masła Wykonanie: Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Mięso umyć,…
Tag: bakłażany
Grecja
Melitzana salada – sałatka z bakłażanów
by marek • • 2 komentarze
Skład: – 1 kg bakłażanów– 250 ml oliwy– 1 duża cytryna– 3 łyżki zielonej pietruszki– sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Bakłażany zapiec przez 90 minut w żaroodpornym naczyniu (wcześniej je ponakłuwać). Potem obrać ze skóry, ostudzić i drobno posiekać2. Cebulę i pietruszkę posiekać a następnie wymieszać z bakłażanami.3. Dodac sól i pieprz. Dolewać małymi porcjami…