Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: babka

Baba migdałowa bez mąki

Składniki: • 150 g słodkich migdałów • 30 g gorzkich migdałów • 10 jajek • ½ białka • 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Sparzone migdały obrać i posiekać po czym wymieszać z ½ białka. Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć do białości, wówczas dodać migdały. Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę. Całość…

Baba czekoladowo-waniliowa

Składniki: 30 jajek 3 szkl. cukru ¾ szkl. zmielonych sucharów żytnich 1 laska zmielonej przesianej wanilii 400 g startej czekolady 1/3  szkl. mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Całe jajka utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo suchary oraz zmieloną wanilię. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wówczas dodać startą czekoladę oraz białka ubite…

Śmieżna baba

Składniki: 8 białek 8 łyżeczek maki ziemniaczanej ½ szkl. cukru łyżka zmielonej wanilii masło Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej mąkę, cukier oraz zmieloną wanilię. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.  

Baba makowa

Składniki: 1 ½ szkl. maku 10 jajek ¾ szkl. cukru 5 gorzkich migdałów masło tarta bułka Sposób wykonania: Mak utrzeć razem z żółtkami po czym dodać zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do…

Baba migdałowa

Składniki: 100 g słodkich migdałów 25 g gorzkich migdałów 15 jajek 15 łyżek cukru mielona gałka muszkatołowa łyżka masła tarta bułka Sposób wykonania: Migdały sparzone wrzątkiem obrać a potem posiekać. Dodać ¼ białka i całość dokładnie zmiksować. W trakcie dodając po jednym żółtku oraz wsypując cukier. Na koniec dodać szczyptę gałki oraz białka ubite na…