Składniki: 4 bułki kajzerki 25 dkg pieczarek 4 jajka 1 duża cebula 20 dkg startego żółtego sera gouda masło sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Skroić wierzchy bułek i wydrążyć środki. Każdą bułkę wysmarować wewnątrz masłem. Grzyby oczyścić, cebulę obrać, posiekać i podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W zagłębienia bułek włożyć farsz, wbić…
Tag: apetizer
Listy
Parówki w cieście
by Ewa Jarecka • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg mąki 4 jajka 2 szklanki mleka olej do smażenia 1 parówka na każdy naleśnik szczypta soli mrożony szpinak Sposób przyrządzenia: Szpinak ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, zmieszać z mąka , szczyptą soli i mleka, dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę, domieszać do…
Listy
Chlebek Pita z wędliną i warzywami z sosem majonezowym
by Mateusz Pasternak • • 0 Comments
Składniki: 4 chlebki pita 2 plastry gotowanej szynki 1 ogórek zielony 1 marchewka masło 2 plastry żółtego sera 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka keczupu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Marchewkę i ogórka obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w słupki. Majonez wymieszać z musztardą, keczupem i sokiem z cytryny. Chlebki skropić…
Listy
Ziemniaki z farszem z serka homogenizowanego
by Magdalena Kura • • 0 Comments
Składniki: 12 jednakowej wielkości ziemniaków 1 opakowanie serka homogenizowanego 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 szklanka posiekanego szczypiorku, koperku, rzeżuchy, natki pietruszki sok z cytryny olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną olejem i oprószoną solą, piec 80 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Serek homogenizowany wymieszać z łyżką…
Listy
Ziemniaki po wiejsku z wędzonym boczkiem
by Natalia Paćko • • 0 Comments
Składniki: ½ kg ziemniaków 30 dkg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki słodkiej śmietany ½ szklanki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku olej 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę, razem z cebulką podsmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić…