Składniki: 8 żółtek 2 szkl. cukru 1 1/2 szkl. mleka 1 1/4 szkl. spirytusu 50 g winiaku wanilia Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem utrzeć dokładnie ze sobą po czym wlać gorące mleko oraz wanilię. Gdy składniki się połączą odstawić do ostygnięcia i dodać spirytus oraz winiak.
Tag: ajerkoniak
Listy
Ajerkoniak Magdy
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 7 żółtek 1/2 kg cukru pudru 1 3/4 szklanki. zimnego gotowanego mleka 1 szklanki spirytusu wanilia Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie ze sobą zmiksować do połączenia składników.
Listy
Kawa z ajerkoniakiem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki : ½ filiżanki ajerkoniaku lub wg uznania goździk żółtko cukier gorąca kawa Sposób wykonania: Ajerkoniak wlać do połowy filiżanki. Uzupełnić kawą i doprawić do smaku cukrem, żółtkiem i goździkiem. Wymieszać.
Ciasta
Placek z ajerkoniakiem Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg mąki 35 dkg masła 1 torebka cukru waniliowego 1 żółtko 4 jajka 2 łyżki kakao ½ kg mielonego twarogu łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki soku z pomarańczy 300 ml ajerkoniaku budyń waniliowy bez cukru sól Sposób przyrządzenia: Zagnieść 15 dkg masła z mąką, kakao, żółtkiem i szczyptą soli. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć…
Gruszki
Gruszki z ajerkoniakiem
by Zuza Gronowska • • 0 Comments
Składniki: 8 gruszek 10 dag serka homogenizowanego waniliowego ½ szkl. ajerkoniaku Sposób wykonania: Serek wymieszać z ajerkoniakiem. Następnie gruszki przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne. Wszystkie połówki owinąć w folię aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i polać je serkiem z ajerkoniakiem i piec jeszcze około 4 minut.