Składniki:
- jajka 5 sztuk
- cukier 5 łyżek
- mąka 5 łyżek
- dżem pomarańczowy 1 słoik
- cukier puder 15 dag
- śmietana 18 % 1 łyżka
- sok z pomarańczy 1 łyżka
- pomarańczowe wiórki kokosowe
- sól
Sposób przyrządzenia:
Żółtka należy ukręcić z cukrem tak, jak na kogel mogel. Białka należy
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać kogel mogel, a później po
troszeczku mąkę ciągle delikatnie mieszając. Dużą, prostokątną blachę
należy wyłożyć papierem do pieczenia( najlepiej brązowym), wylać na nią
ciasto i równo rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w
nim ciasto przez około 20 minut. Biszkopt po upieczeniu należy wyjąć z
piekarnika i zwinąć jak na roladę. Później rozwinąć, posmarować dżemem
pomarańczowym. Z cukru pudru, śmietany, soku pomarańczowego należy
przygotować lukier- cukier utrzeć ze śmietaną i dodać sok. Wierzch
rolady należy polukrować i posypać wiórkami pomarańczowymi.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos