Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płonące jabłka

Skład:
4 średnie jabłka najlepiej renety

4 łyżki cukru

cynamon

tarta skorka cytr.

2 łyżki galaretki porzeczkowej

3 – 4 łyżki rumu

wiśnie z konfitury

Sposób wykonania:
Z jabłek ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, obrać i wstawić do rondelka
zalewając do przykrycia woda z cukrem i 2 łyżkami rumu, dodać przyprawy i
gotować ok. 10 min na najmniejszym ogniu, aby się nie rozleciały. Łyżka
cedzakowa b. ostrożnie wyjąć jabłka i ułożyć na talerzykach. Pozostały sok
pogotować chwile lekko odparowując, ochłodzić, wymieszać z galaretka. Polać
tym jabłka i na każdym ułożyć wisienkę. Jabłka polać po wierzchu rumem i
zapalić podając.

2 comments for “Płonące jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *