Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane z wędzoną szynką

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 g drożdży
  • 200 g wędzonej szynki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej

Sposób wykonania;
Do drożdży dodać odrobinę mąki oraz ciepłej wody, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, zmieloną szynkę i ziemniaki oraz wlać ½ szkl wody.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. pieprzem oraz papryką.
Gładkie ciasto odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na gruby blat, z którego wykroić placuszki, które smażyć na rozgrzanym oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *