Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 40 dkg pieczarek
- 4 jajka
- 25 dkg żółtego sera Gouda
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- Vegeta
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski włożyć mięso mielone i pozostałe składniki, dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, Vegetę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wyrobić masę. Na rozgrzanej patelni kłaść porcje mięsa i formować placuszki. Smażyć na złocisty kolor. Dobrze smakują z kiszonymi ogórkami.