Składniki:
- 3 szkl. mąki
- kostka masła
- 1 ½ szkl cukru pudru
- 3 żółtka
- śliwki węgierki
- 3 białka
- ½ szkl. cukru pudru
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółkła oraz cukier.
Całość dokładnie wyroić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w plastry, które ułożyć w formie wysmarowanej oliwą, tak aby nachodziły na siebie.
Następnie ułożyć na wierzchu połówki śliwek przecięciem do góry, jedna obok drugiej.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
W miedzy czasie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Po 40 minutach pieczenia udekorować ciasto kleksami bitej śmietany i ponownie wstawić do piekarnika aby piana mogą się zarumienić.