Składniki:
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżeczka sody
- 3 łyżeczki kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
- 4 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
- czekolada
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, przyprawę, mleko, kakao i miód wkładamy kolejno do garnka i ogrzewamy stale mieszając, aż do połączenia się wszystkich składników, masę studzimy. Po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki tj. jajko, mąkę, sodę, posiekane orzechy i mieszamy wszytko. Wylewamy ciasto do wyłożonej natłuszczonym pergaminem formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów formy. Ostudzony piernik można przekroić i posmarować marmoladą lub powidłami. Całość polać czekoladą rozpuszczoną w szklance mleka.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia