Składniki:
- 50 dag mąki krupczatki
- 30 dag miodu
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
- Miód rozpuścić po czym odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem, gdy masa będzie biała, dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać.
Następnie dodać miód, przyprawę do pierników oraz mąkę przesianą z sodą.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godz.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Beatę