Składniki:
• 800 g filetów okonia nilowego
• mleko (wystarczająca ilość aby przekryć filety w naczyniu – czytaj dalej)
• sól i pieprz
• sok z dwóch cytryn
• 150 g majonezu
• 1 do 1 ½ łyżeczki musztardy
• tarta bułka
Wykonanie:
Jeden dzień przed przyrządzaniem umieszczamy w płaskim naczyniu do pieczenia filety z okonia nilowego (mogą być zamrożone) zalewamy mlekiem tak, aby przykryć rybę. Zostawiamy ją przez noc w zalewie.
Na drugi dzień odlewamy mleko i osuszamy rybę. W czystym naczyniu zalewamy ją na dwie godziny sokiem z cytryny. Odlewamy sok z cytryny. Mieszamy majonez z musztardą, smarujemy wierzch ryby mieszanką i posypujemy dokładnie tartą bułką.
Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni przez około 30-25 minut aż „skorupka” nabierze złotego koloru a rybą będzie upieczona.