Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony karczek przepisu Uli

Poszukujesz sprawdzonych przepisów? Wypróbuj przepis Uli na pyszny pieczony karczek. Przepis zawiera: karczek, czosnek, oliwę z oliwek, majeranek. 
 

Składniki:

  • ½ kg karczku 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Dodać do niego słodką i ostrą paprykę.
    Wsypać majeranek.
    Wlać oliwę z oliwek i sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem pokroić w grube plastry.
    Można również pokroić na cienkie plastry i podawać jako wędlina do chleba.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *